Uitvoering oratorium ‘Jozef’, 10 november 2023

Op vrijdag 10 november 2023 heeft het Kerkkoor Driebergen het oratorium ‘Jozef’ van Marco den Toom uitgevoerd, het gezongen verhaal van de herdersjongen, die door zijn broers verkocht wordt en in Egypte belandt.
Het koor deed dit onder leiding van dirigent Wouter Harbers, ondersteund door een klein professioneel muziekensemble. De componist, Marco den Toom, begeleidde het koor op het orgel. De verbindende teksten werden gesproken door ds. Gerrit van Dijk.
Dit was tevens de laatste keer dat Wouter Harbers het koor leidde.

Mini-Mattheüs, april 2023

Op zondagavond 2 april heeft het kerkkoor in de Grote Kerk te Driebergen samen met vocaal ensemble Cantus Lux Aeterna een verkorte versie van Bach’s Mattheüs Passie uitgevoerd.

Het Bach Quartet (bestaande uit vier professionele strijkers) verzorgde samen met organist Pim Schipper de begeleiding. De negen zangers van Cantus Lux Aeterna namen een aantal complexere koordelen en enkele solo’s voor hun rekening. Kerkkoor Driebergen zong enkele koralen en enkele andere hoogtepunten. Zo nam Kerkkoor Driebergen o.l.v. Wouter Harbers u op geheel eigen wijze mee door Bach’s meesterwerk, waarin het lijden en sterven van Jezus centraal staat.

December 2022

In de decembermaand heeft het Kerkkoor Driebergen drie optredens gedaan, allen onder bezielende leiding van Wouter Harbers, onze dirigent.

Het eerste optreden was de “Kerstzang voor iedereen” in de Nieuwe Kerk te Zeist. Het was de 50ste kerstzang van de Bethelgemeente op rij met medewerking van organist Peter van Nes.

Bij het tweede optreden stond het 80-jarig jubileum voorop met als opening een mooie groepsfoto.

Het concert met het Kerstoratorium “Een nieuw begin”, van componist Johan Bredewout en tekst van Hans de Ruiter in de Grote Kerk te Driebergen volgde daarop.

Medewerking werd verleend door Robert Cekov – viool, Evelyn Heuvelmans – hobo, Daniëlle van Laar – fluit, Melanie Garett – trompet, Laurens van Egmond – trompet, Jan Willem den Hartogh – piano, Pim Schipper – orgel en lector ds. Henk Reinders.

Het feest werd afgesloten met een gezellig samenzijn.

Op de Kerstavond, 24 december is er een stemmige samenzang met het
kerkkoor geweest, ook in de Grote Kerk te Driebergen met medewerking van organist Paul van Oosten.

Ons koorjubileum in Münster

Zaterdagmorgen 15 oktober stapten om 08.15 uur 57 mensen in een bus van Kassing Tours met aan het stuur Henk van Voornveld op weg naar Münster.

We waren met 44 zangers en partners van een aantal koorleden vergezelden ons.

Het Kerkkoor bestond 1 september 80 jaar en dit hebben wij gevierd door te kunnen zingen in de Liebfrauen oder Überwasserkirche en de St Paulus Dom in Münster

Na een voorspoedige reis hebben we onze bagage in de Dom kunnen brengen en daarna nog even een restaurant kunnen bezoeken .

Om 13.00 naar de Dom voor een generale repetitie voor de Gottesdienst van zondagmorgen en om 15.30 uur naar de Liebfrauen oder Überwasserkirche voor een generale voor de Gottesdienst van 17.00 uur.

Na deze dienst ging een ieder op eigen gelegenheid naar het hotel of restaurant. De groep was verdeeld over 4 restaurants en 3 hotels met voor elk wat wils en de sfeer zat er overal goed in.

Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt waren we om 09.30 uur in de St Paulus Dom om te zingen tijdens de Gottesdienst . Onze komst was aangekondigd en dit resulteerde in een groot aantal bezoekers. (In de Dom vind je ze bijna niet terug!!!!)

Wat een prachtige akoestiek en wat een ‘Hemelse koor’ (woorden van een medereizigster).

Na afloop hebben we gezamenlijk koffiegedronken met een heerlijke apfelstrudel in restaurant Lazaretti en ervaringen (waren er veel) gedeeld

Om 14.45 vertrok de bus weer richting Nederland en reden we om 17.00 uur Driebergen binnen met een hartelijke dank aan Henk van Voornveld en uiteraard zijn vrouw Jenny die ons heeft voorzien op de heen en- terugreis van een lekker kopje koffie/thee en een gevulde koek.

Het was een fantastisch muzikaal weekend met als Dirigent Wouter Harbers, organist Willem Harold Boog , registrant Hendrikus Jonker en een geweldig koor. Een groot applaus en een woord van dank aan iedereen.

Passie- en Paasoratorium ‘Van Liefde Ongekend’

Dit oratorium (muziek: Johan Bredewout en tekst: Hans de Ruiter) bestaat uit de twee delen: ‘Lam Gods’ en ‘Christus is Waarlijk Opgestaan’. Bij het schrijven van het oratorium is in hoofdzaak uitgegaan van de wijze waarop de evangelist Marcus het lijden en opstanding van de Heer Jezus Christus verhaalt. Het evangelie van Marcus is kort en bondig; het lijkt wel of de schrijver haast heeft. Zo wordt de lezer gegrepen door de ernst en betekenis van dit gebeuren, en bovenal door de grenzeloze liefde van Jezus voor zijn volgelingen, de mensenmassa en zelfs voor zijn grootste vijanden.

Dat is het centrale thema van het oratorium: ‘VAN LIEFDE ONGEKEND’. De titel is ontleend aan het bekende Engelse lied ‘My song is love unknown’, van Samuel Crossman (1664). De vertaling hiervan heeft een centrale plaats in het werk. De gesproken gedeelten zijn bewerkingen van teksten uit het Marcus-evangelie en worden afgewisseld door gezongen commentaren en overwegingen. Het oratorium ‘Van Liefde Ongekend’ bestaat uit twee delen: De cantate ‘Lam Gods’ en de cantate ‘Christus is Waarlijk Opgestaan’. Het is een boodschap van overwinning op het kwaad en van hoop op een glorieuze toekomst met onze Heer. Er zijn verschillende bekende koralen in dit oratorium verwerkt, meer dan in de voorgaande oratoria van Johan Bredewout en Hans de Ruiter. Voorbeelden hiervan zijn de melodieën van ‘Jezus leven van mijn leven’, ‘Is dat is dat mijn Koning’ en ‘U zij de glorie. Er is ook plaats voor samenzang in het oratorium ingeruimd.

Kerstconcert 2019

Op zondag 15 december hadden we ons Kerstconcert.

Er werden bekende kerstliederen gezongen zoals Joy to the world, A Christmas Alleluia, Oh Holy Night en meer. Daarna zong het Koor het Kerstoratorium ‘Een Nieuw Begin’.

Orgelplusconcert op 29 juni in Zeist

Op zaterdag 29 juli 2019 leverde het Kerkkoor Driebergen weer een bijdrage aan het Orgelplusconcert van stadsorganist Willem Harold Boog in de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Koordirigent Wouter Harbers verleende als pianist ook weer medewerking aan dit concert.

Oranjeavond op 27 april in de Oude Kerk in Zeist

Passiemuziek op 13 en 14 april 2019

(In de Sionskerk in Zeist, in de Ontmoetingskerk in Eefde (gem. Lochem) en in de Grote Kerk in Driebergen)

Op zaterdagavond 13 april en op zondag 14 april zong het Kerkkoor Driebergen o.l.v dirigent Wouter Harbers, de Marcus Passie getoonzet door Hans Boelee.

Het idee tot het componeren van deze passie ontstond op tweede kerstdag 1977 als reactie op een vrijwel eindeloze reeks kerstvieringen. De componist Hans Boelee componeerde in de kerstvakantie van 1977/1978 al het grootste deel. Naderhand heeft hij nog slechts enkele aanvullingen toegevoegd. Het lijdensverhaal wordt niet zoals in de klassieke passionen als recitatief gezongen, maar gelezen door een lector.

De woorden van Jezus werden gezongen door de baritonsolist. De woorden van Petrus en Judas werden door de tenor en de bas vertolkt en de woorden van de slavin in de hof door de sopraan. Het koor zong bekende lijdensliederen en vertolkte de stem van het volk rondom de kruisiging. De begeleiding kwam van het orgel, viool en hobo, cello, trompet. Samen met de teksten die door de lector/liturg werden gelezen klonk zo het lijdensverhaal van Jezus, naar het Evangelie van Marcus.

Kerkdienst met de Evangelische Kantorei Aachen-Süd-West

Op 30 september 2018 verleende het Kerkkoor Driebergen samen met de  Evangelische Kantorei Aachen-Süd-West medewerking aan de kerkdienst in de Grote Kerk in Driebergen.

Klik hier voor meer informatie over het bezoek van dit koor aan Nederland.

Orgelplusconcert in Broedergemeente, Zeist

Op zaterdag 14 juli 2018 leverde het Kerkkoor Driebergen een belangrijke bijdrage aan het Orgelplusconcert van stadsorganist Willem Harold Boog in de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist. Koordirigent Wouter Harbers verleende als pianist medewerking aan dit concert.

Lees hier meer over dit bijzondere concert.

De Marcus Passie

Op Palmzondag 25 maart 2018 was er de Marcus Passie in de Grote Kerk te Driebergen.

Lees hier meer over deze bijzondere uitvoering.

Een jubilerend Kerkkoor

Op zaterdagavond 28 oktober 2017 was het jubileumconcert ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Kerkkoor Driebergen.

Op deze gedenkwaardige avond hebben wij het Oratorium ‘Jozef’ van Marco den Toom gezongen.

Wát was het een feest om dit te samen met geweldige musici uit te voeren, onder leiding van Wouter Harbers. Uit het daverende applaus na het zingen van het laatste lied bleek de waardering voor dit bijzondere jubileumconcert.

Ds. Hans Baart nam aan het einde van de avond namens de kerkraad het woord en werden wij verrast met een cadeaubon van €250,00 voor het aanschaffen van muziek.

Na afloop hebben we na kunnen praten onder het genot van een drankje en een hapje, welke zeer feestelijk werden gepresenteerd, met als prikker een muzieksleutel.

Er waren veel lovende woorden voor koor, musici en dirigent. Dit deed ons allen stralen. We kunnen terugzien op een fantastisch jubileumjaar waar dit concert een onderdeel van was.

Ter gelegenheid van het ons jubileum is de geschiedenis van het kerkkoor door Hans Sleeuwenhoek geschreven en samengesteld.

De prijs van dit fraaie jubileumboek is € 11,00.

Heeft u belangstelling voor deze gebundelde geschiedenis in kleur, dan kunt u Diny Kooij  een email sturen of u kunt haar bellen op nummer 0343 514061

Wij zorgen er dan voor dat het bij u thuis wordt bezorgd.