Op zaterdag 2 September 2017 is het weer boven Driebergen nogal wisselvallig: soms schijnt de zon, een ander moment vallen regendruppels.

Wie voor de regen wil vluchten ziet een open deur, de ingang tot Salem, waardoor gezellige geluiden naar buiten komen.

Zij die nieuwsgierig naar binnen gaan zien dames met volle dienbladen lopen en vragen zich af wat er aan de hand is. Op de muur is een doorlopende diapresentatie van het Kerkkoor Driebergen te zien, dat kennelijk een feestje viert.

De presentatie laat momenten zien uit het 75-jarig bestaan van een dynamisch koor. Veel optredens, uiteraard vaak in Driebergen, maar ook bij zorginstellingen, in buurgemeenten of soms zelfs in het buitenland.

Daarnaast trekt in dezelfde presentatie een kijk op gedragen koorkleding de aandacht, want het Kerkkoor Driebergen weet: de muziek, de inhoud van de woorden, de mimiek en de uitstraling moeten met elkaar kloppen, een symfonie vormen.

Aan een grote tafel zit een groepje mensen dat, zo te zien als bestuur, door elke binnenkomer wordt gefeliciteerd. Plotseling staat een man op, doet een prachtige zilveren ketting om zijn nek en gaat achter een katheder staan. Burgemeester G.F. Naafs gaat een speech houden.

Hij heeft zich prima voorbereidt d.m.v. bijna wetenschappelijk onderzoek.

De burgemeester feliciteert het koor met haar 75-jarig jubileum, met de huidige en voorgaande dirigent, en met de voelbare warme vriendschap onderling.

‘Het met elkaar gelijktijdig spreken veroorzaakt chaos’ aldus de burgemeester ’maar met elkaar zingen lijdt tot kostbare momenten door het collectieve karakter, gezelligheid en de professionele aansturing van de dirigent’.

Tijdens het voorbereidend onderzoek ontdekte de burgemeester iets wat de koorleden allang wisten: Zingen is gezond!!!!

De burgervader heeft ontdekt dat bij mensen tijdens een gezamenlijk zingen, het lichaam ‘endorfine’ aanmaakt. Dat is een stof waar een ieder zich wel bij voelt. Het is een soort beloningssysteem. Lichaam en geest komen weer in balans met elkaar en worden geborgd in een vriendschappelijk samenzijn.

Na de speech was er een gezellig en goed samenzijn met een drankje en lekkere hapjes. Wie weet, misschien komt de burgemeester binnenkort wel op het koor, hij weet in ieder geval dat zingen heel gezond is!

Het kerkkoor is druk bezig met het instuderen van het ‘oratorium Jozef’ van Marco den Toom. ‘Dit JUBILEUMCONCERT is 28 oktober. Noteer het vast in uw agenda.

Dick van Eckeveld